Uppgifterna är tagna från iForm.se.
https://iform.se/traning/tennis-forlanger-ditt-liv

Spela tennis och lev tio år längre

En rad danska forskare har undersökt vilken motionsform som är bäst, om du vill leva längre. Och resultatet är överraskande, men solklart. Tennisspelare lever nästan tio år längre än dem som främst sitter ner och inte motionerar alls.

De uppseendeväckande resultaten kommer från Österbroundersökningen, som är en befolkningsstudie som i flera år har följt utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar i förhållande till kända och nytillkomna riskfaktorer som exempelvis bristande motion, övervikt och högt blodtryck.

Den sociala aspekten spelar en avgörande roll

Om du har svårt att se dig själv springa runt på en tennisbana, är det speciellt en sak som du ändå kan ta med dig om du vill leva längre. Undersökningen visar nämligen att det främst är den sociala aspekten som spelar en avgörande roll för din hälsa.

Det märks tydligt, enligt undersökningen, på dem som tränar på gym som endast lever ett halvår längre än stillasittande människor. Så även om du blir svettig och får starkare muskler på gymmet, bidrar det alltså inte nämnvärt till din levnadsålder. Åtminstone om du gör som många andra och tränar själv, utan någon annan att prata med.

Vill du däremot gärna sätta 100 ljus i födelsedagstårtan, så kanske du ska leta efter en annan motionsform än gymmet. Gillar du inte tennis kan följande motionsformer också förlänga ditt liv markant:

  • Badminton: 6,2 år längre
  • Fotboll: 4,7 år längre
  • Cykling: 3,7 år längre
  • Simning: 3,4 år längre
  • Löpning: 3,2 år längre
  • Gymnastik: 3,1 år längre

Resultaten av undersökningen bekräftar att det inte är avgörande vilken motionsform du håller på med, så längre du motionerar i sällskap med andra. Så ta med dig din partner eller bästa vän och ge dig iväg.D

Det är viktigt att understryka att undersökningen inte tar hänsyn till vilken typ av människor som utövar de olika motionsformerna, vilket självklart kan påverka resultatet.